Totaal aantal pageviews

maandag 24 januari 2011

Heerlijk recept voor vegetarische hamburgers


Ik las in de krant dat vandaag de wereldweek voor het afschaffen van het eten van vlees begint. Mijn jongste dochter besloot al heel jong, ze was 4 jaar, dat ze geen dieren wilde eten. Ik probeerde haar nog een tijdje aan het lijntje te houden, maar ze was standvastig en ik respecteerde haar idee en begon apart voor haar vegetarisch te koken. Alhoewel mijn man en ik altijd vlees zijn blijven eten, eten we nu bijna uitsluitend bio vlees en vervangen het vaker door iets anders. Niet omdat ik tegen het eten van vlees ben,maar wel tegen dierenlees. De dieren die we houden met het doel om op te eten hebben tenminste recht op een zo diervriendelijk mogelijk leven.
Maar goed, uit die begintijd heb ik een recept voor sojaburgers, waar mijn dochter gek op was en die wij soms ook aten, gewoon omdat het lekker was. Kant en klaar vleesvervangers bestonden nog niet. Daarom hier het recept.

1/4 rode paprika in blokjes
1 stengel bleekselderij in smalle reepjes
1 fijngesnipperde ui
500 gram tofu
3el zonnebloemolie
3el bloem
1 bio ei
2el ketjap manis
2tl kerriepoeder
50 gram geraspte bio kaas.
De groenten in 1 el olie zachtjes 5 min.aanbakken.
In een kom alle ingresienten, ook de gebakken groenten, samen mengen en er platte ballen van vormen.
De rest van de olie verhitten in een koekenpan en de tofuburgers in ongeveer 10 minuten aan beide kanten bruin en gaar bakken.

6 opmerkingen:

  1. Ik ga het eens uitproberen. Ik eet zelf al heel lang heel weinig vlees. Ook omdat ik de bio industrie zo vreselijk vind. Ik vind niet alle vleesvervangers lekker.
    Ik volg je weblog nu een poosje, het is leuk. De titel sprak me aan. Ik zit zelf tegen mijn pensioen aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee dat is niet voor mij weggelegd, ik moet juist vlees eten, om aan mijn vitamines te komen. Al eten wij maar heel sober vlees, ik bedoel een kleine portie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook wij eten hier steeds minder vlees. En altijd biologisch. Ik ben het helemaal met je eens dat dieren een goed leven moeten hebben gehad. Grappig is dat ik een recept hanteer dat er erg op lijkt alleen in andere hoeveelheden, maar ik maak er geen burgers van. Gewoon als schotel met rijst o.i.d.
    Groetjes,
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo,

    Ik volg sinds een tijdje jou blog, zag je naam ,heksenbezem en die trok mij erg aan.
    Dacht in een licht spiritueel blog te belanden, maar niets is minder waar.
    Het gaat over consuminderen en dagelijkse weetjes, ook erg interessant.
    Maar van waar die naam voor je blog?
    Groeten Ate

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weet je of het ook met panir kan worden gemaakt? Klinkt lekker en heb het meeste wel in huis maar kan geen gewone tofu vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aafke, eigenlijk kwam ik per ongeluk onder deze naam op dit blog. Ik was bij google al wel bekend met die naam, die ik gebruik op, inderdaad, een paganforum. Net als iedereen heb ik verschillende kanten. Ik schrijf hier meestal niet over spirituele zaken omdat ik denk dat veel mensen dat niet zo interessant vinden of afschrikt. Maar misschien zie ik dat wel helemaal verkeerd.
    Va1halla, ik heb het nooit met Panir gemaakt, ik zou het gewoon proberen als ik jou was, wordt vast lekker.

    BeantwoordenVerwijderen