Totaal aantal pageviews

zondag 23 januari 2011

Zondag met de kleinkinderen

Zondag, de klassieke dag voor een bezoek aan oma en opa, vooral als de kinderen nog klein zijn en met slecht weer. Ik herinner het me nog van vroeger. Een hele lange zondag in huis met de kindertjes, daar werd niemand vrolijk van. Naar oma en opa was dan een welkome afwisseling. Ondertussen ben ik die oma geworden, een plaatsje opgeschoven in de rangorde. Op de een of andere manier voelt dat troostend. Zo hoort het te gaan, zo is het goed. De toekomst is veilig gesteld, ik heb mijn rol vervult.

Mijn kleine kleinkinderen, kleinzoon 5 en kleindochter 3, zijn natuurlijk de leukste, liefste en knapste kinderen die er bestaan.
Ik vind het heerlijk als ze op bezoek komen en hun gezichtjes stralen wanneer ze lawaaiig de trap zijn opgeklommen en in mijn armen belanden. Al het vertrouwde speelgoed wordt uit de kast getrokken, nog voor iedereen van drinken is voorzien staat kleindochter te dansen met een kinderboek in haar handjes en verlangt dringend voorgelezen te worden. De pop in het wagentje, beide nog van mijn dochters geweest, is al het flesje gegeven en het haar is geborsteld. We drinken koffie, kleinzoon wil net als vorige keer zoute stokjes, maar die heb ik niet. De koekjes zijn ook goed. De volwassenen proberen de laatste nieuwtjes uit te wisselen, de kindjes raken in conflict. We zetten ze aan tafel met grote vellen papier en stiften, ze gaan tekenen. Kleinzoon moppert want sommige stiften zijn uitgedroogd. Ik sus hem en toon hem stiften die wel werken.Na de lunch gaan we een stukje wandelen en eendjes voeren. Het poppenwagentje moet mee. Kleinzoon wil ook het poppenwagentje duwen. Als het uiteindelijk zijn beurt is, rost en rent hij ermee rond en is kleindochter boos en wil terug naar huis. Iedereen kalmeert weer. Kleindochter moet plassen, maar dat kan nog even niet. Bij mij thuis aangekomen wordt er geplast en daarna stappen ze in de auto voor de terugweg.
Mijn kleinkinderen zijn de liefste en leukste en knapste kinderen van de wereld, ik vind het heerlijk als ze op bezoek komen, maar wat is het heerlijk rustig als ze weer weg zijn!

5 opmerkingen:

 1. o heerlijk zo'n ouderwetse fijne zondag, en je wist dan waar je aan toe was, veel liefde van oma, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk dat ze dan weer weg gaan. Dat is het mooie van opa en oma zijn. Nu dan maar de voetjes op de bank en lekker nagenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat fijn dat je zo genoten hebt.
  helaas is dat voor mij niet weggelegd.
  Ik(wij )hebben helaas geen kinderen/kleinkinderen.Soms kan ik dat enorm missen maar normaal kan ik er goed meedealen.
  Ik zou zeggen blijf lekker genieten.
  Ik speel afen toe wel Oma voor kindertjes uit de buurt dat is ook wel genieten
  Lieve Groet Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben (nog) geen kleinkinderen. Maar het lijkt mij heerlijk als ze dan komen. Gezellig allemaal bij elkaar en genieten.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Elly, wat verdrietig. Goed van je dat je de buurkinderen een lieve buurvrouw biedt, want dat kan ook een heel belangrijke rol in hun leven spelen.

  BeantwoordenVerwijderen