Totaal aantal pageviews

dinsdag 11 januari 2011

Eindelijk consuminderen.

Wanneer gaat er in huize Heksenbezem nou eens eindelijk geconsuminderd worden? Dure feesten, nieuwe keukens, dure vakanties, er lijkt geen eind aan te komen.
Maar vandaag ga ik beginnen. Ik weet alleen niet waarmee. Het huishoudbudget is al teruggebracht van 100 naar 70 euro per week, aan kleding heb ik de laatste drie maanden in totaal maar ongeveer 100 euro uitgegeven en huishoudelijke prullaria heb ik helemaal niet aangeschaft. Al deze dingen kosten me geen enkele moeite, ik houd niet van shoppen om te shoppen en mijn kledingkast hangt evengoed veel te vol. Een van mijn  grootste genoegens op dit moment is opruimen, spullen wegdoen. Dat heeft ook tot gevolg dat ik het niet prettig vind om weer dingen het huis binnen te slepen. Ik word nog eens een minimalist op mijn oude dag.
Toch geef ik aardig wat geld uit. Aan boeken bijvoorbeeld. Ik ben leesverslaafd, lees elke week wel twee, soms drie boeken. Natuurlijk ben ik ook mijn hele leven al lid van de bibliotheek, anders was het niet te betalen geweest. Tot voor kort was de bibliotheek gratis voor 65+, maar dat is net veranderd, ik krijg nog wel korting. Maar goed, ik koop toch nog wel elke maand een paar boeken, meest via internet en vaak tweede hands. Meestal boeken op het gebied van mijn speciale interesses die niet of nauwelijks in de bibliotheek te vinden zijn. Boeken over heksen, heidenen, voor christelijke religies, kruidenkunde en heel oude culturen, geschiedenis en gebruiken. Ik zou daar op nog kunnen bezuinigen, maar ben dat niet van plan.
Dus, ik wil wel gaan bezuinigen, maar weet even niet waarop. Oh, ja, ik heb besloten me niet in te schrijven voor een serie dure workshops waar ik wel graag naartoe zou gaan. Dat is wel een soort afzien. Misschien ga ik wel naar de tweede serie die in september start. Ik kan dan beter overzien hoe het past in mijn financiële plaatje.

6 opmerkingen:

 1. Je zou kunnen beginnen met op te schrijven waar je wat aan uit geeft. Dan kan je heel goed zien waar je teveel aan uit geeft en daar dan op bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat workshops betreft (ik weet natuurlijk niet op welk gebied je die wilde gaan volgen) kan je best wel wat bezuinigen en toch een leuke activiteit volgen. Ik geef al jaren workshops voor dochters en vriendinnen tegen kostprijs. Tegenwoordig wisselen we elkaar af. En ik ben onlangs naar een heel goed betaalbare workshop van een medeblogster geweest.

  Hoe wij dat doen? Allereerst vinden wij moet de workshop een soort van verwenmoment zijn. Dus er wordt altijd voor een feestelijke lunch op een mooi servies gezorgd. En we beginnen met koffie en thee met iets lekkers. Degene die de workshop organiseert zorgt ook voor de materialen, en dan gaan we met zijn alle aan de slag. Vaak zijn we allemaal leken, maar dat heeft bij ons nog nooit de pret gedrukt, integendeel zelfs. Ik krijg meteen zin om weer een workshop af te spreken.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Ik ga nu echt bezuinigen, maar weet alleen nog niet waarop."

  Hahaha... zó herkenbaar. Ik worstel met hetzelfde.
  Ik leef al niet zo spenderig. En datgene waarop dan bezuinigd zou kunnen worden.... nah, volgende keer misschien ;-)

  Gr. Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had je blog een tijdje niet gelezen, ivm met je blogpauze, maar nu heb ik hem weer herontdekt. :)

  Ik kocht rond mijn 19e ook heel veel boeken over hekserij, pre-christelijke religies en godinnen enzo. Ik heb me er toen helemaal in verdiept. De mooiste boeken heb ik nog, maar een deel heb ik ook inmiddels weer verkocht. Nu kan ik wel consuminderen met boeken. Ik vind mijn boekenkast (voorlopig haha) vol genoeg, dus ik lees alleen maar boeken van de bieb. Ik mag van mezelf alleen een boek kopen als ik echt helemaal weg ben van een boek en als ik dat persé wil hebben.

  Ook erg leuk dat je naar Glastonbury gaat! Ik heb wel eens foto's van een festival gezien dat daar elk jaar gehouden wordt, zag er heel mooi en inspirerend uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oeps , ik heb net een weekendje geboekt met mijn moeder voor maar € 55.00 , goed toch , maar ik weet wat je bedoelt, ach geniet er maar van , liefs marion ( ik zie je nu ook zitten in die mooie nieuwe keuken van je !!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ook hier een bekend probleem. Ook wij gaan over een paar maanden behoorlijk met ons salaris achteruit i.v.m. stoppen met mijn werk en manlief die twee dagen minder gaat werken.
  Maar keuzes maken is best wel moeilijk. Ik weet dat het moet en in sommige gevallen lukt dat ook al aardig maar er zal nog veel meer moeten gebeuren op dat gebied. Afijn, ik zie het als een nieuwe uitdaging en het zal ook best lukken (denk ik).
  Groetjes,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen