Totaal aantal pageviews

zondag 16 januari 2011

Maandag, wasdag.

Ik bedenk net dat het morgen maandag is. Maandag, wasdag. Maar dat is al wel heel lang geleden. Sinds de komst van de wasautomaat zijn die vaste dagen voor de was een beetje verleden tijd geworden. Al het huishoudelijke werk  werd vroeger volgens bepaalde schema's afgewerkt. Ik weet ze nog precies, alhoewel het meer dan 35 jaar geleden moet zijn dat ik er ook naar handelde.
Maandag, wasdag. Dinsdag, strijken. Woensdag, verstellen. Donderdag, slaapkamers en bedden verschonen, vrijdag, benedenboel, zaterdag, buitenboel, zaterdagse wasbeurt en voorbereiding zondags maal.
De witte was werd 's avonds opgekookt in een grote wasketel op het gasstel. Je moest erbij blijven, anders kookte het over en had je een keukenvloer die blank stond. Dat gebeurde bij mij geregeld, want ik was dan te verdiept in mijn boek.
De was werd in een bepaalde volgorde achterelkaar in hetzelfde sop gewassen, van licht naar donker. De witte was moest gebleekt en geblauwd en zo nodig gesteven.
Alles werd in een vaste volgorde aan de lijn gehangen. Eerst lakens, dan slopen, dan handdoeken, theedoeken, zakdoeken, hemden van groot naar klein, onderbroeken van groot naar klein, en dan de overhemden en andere bovenkleding.
Zo was het toen.
Ik zet morgen denk ik ook maar weer eens de wasautomaat aan. Een beetje structuur kan geen kwaad.

6 opmerkingen:

 1. Wat een werk was dat vroeger toch. Hebben wij het tegenwoordig toch een stuk makkelijker wat dat betreft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn moeder waste met een lavet in de badkamer.( ik weet niet meer precies hoe je dat noemt) Die was er wel een tijd mee bezig. Er was een aparte centifruge. Een heel gedoe vond ik altijd.

  Dan is het nu een stuk makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tjee... zo veel verschillen we toch niet in leeftijd? Dit lijkt iets uit een geheel ander tijdperk.
  Dat heb ik nooit op die manier gedaan. Kende dat rijtje wekelijkse werkzaamheden niet eens. En ik heb nimmer een was gekookt, gewoon altijd in de machine gewassen. Gelukkig wel.
  Grappig om te lezen dat jij het nog op die manier hebt gedaan!
  Groetjes,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me dat nog heel goed herinngeren. Bij ons kwam s,maandags altijd grete (de was vrouw)de was doen. De was machiene stond in de schuur.Wij mochten mee helpen de was met de mangel uitwringen. En daar na werd met het was water de schuur en de stoep geschrobt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoe was het ook alweer ? rust rienheid en regelmaat , toch , niks mis mee, het moulinexmolentje waar je interresse in hebt is oke voor vijftien euro, oke? , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vannacht mijn was gedraaid en hangt nu nog lekker uit te waaien, droog zal het niet helemaal worden maar het ruikt zo lekker fris.
  Vroeger hadden we thuis geen waterleiding maar een pomp en een houten wasmachine die gevuld moest worden uit de pomp. Mijn moeder had inderdaad ook een mangel en later een dompelaar om het water warm te maken. Wat een werk he, is het nu toch een stuk gemakkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen