Totaal aantal pageviews

dinsdag 30 november 2010

Thermostaat hoger, energie rekening lager?

Ik las zaterdag een artikeltje in de krant waarin stond dat bij hoge rendementketels, het beter is om de thermostaat 's nachts niet meer dan een paar graden lager te zetten, omdat het opwarmen van de ruimte, als het sterk is afgekoeld, relatief duurder is.
Dit druist in tegen alles wat ik tot nu toe hierover geleerd heb en het voelt daarom ook verkeerd. De deskundige schijnen het hierover ook nog niet met elkaar eens te zijn.
Ik hou van warmte, kou in huis vind ik ongezellig en armoedig en je weet, ik wil wel consuminderen, maar het moet leuk blijven. Jarenlang staat mijn thermostaat overdag als we thuis zijn op 20 graden en 's nachts op 16. Om toch wat te besparen en de nieuwste inzichten in te calculeren ga ik nu overdag naar 19.5 en 's nachts naar 17.5 . Veel zal het niet uitmaken ben ik bang, om echt verschil te merken zal ik mijn houtkacheltje moeten gaan stoken met sprokkelhout van de straten (er is genoeg te vinden in Amsterdam) of in de kou gaan zitten.

8 opmerkingen:

 1. De nieuwere soort doen dit automatisch, die werkt met een sensor die buiten de deur hangt. Dus afhankelijk van de buitentemperatuur schakelt hij aan en dan van 7 tot 9 op een hogere temperatuur. Na 9 zijn de meesten aan het werk dus schakelt hij automaatisch 2 graden lager en om 5 uur gaat hij weer omhoog. meestal als de zon weggaat doen wij ook de houtkachel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik alleen thuis ben heb ik nooit de verwarming aan. Ook niet in deze koude periode. Niet omdat ik wil bezuinigen of vrekkerig wil doen, nee, ik kan er gewoon niet tegen. Ik ben overdag bezig en dan is de temperatuur ongeveer 17 graden. Dat lijkt niet veel, maar ik vind het prettig. Tegen vijven, als Husband thuiskomt gaat hij aan. Ik zet hem dan op 19,5 graden. Soms wat hoger.

  s'Nachts zetten wij hem uit. Wij moeten zelf de thermostaat aanzetten. En als ik opsta is dat maar voor een klein uurtje. Eer het huis dan verwarmd is, doe ik de cv weer uit. Dus dat doe ik niet. Ik heb een lekkere fleecedeken en die gebruik ik.

  Ik kan best begrijpen dat dit voor een ander vreemd overkomt, maar ik kan slecht tegen die warmte. Ik zet, tot intzetting van Husband, ook altijd de ramen open in de winter.Hij houd van warmte en daar zit nu momenteel het probleem.

  Omdat hij de hele dag thuis is, zet hij gelijk de cv aan en die blijft aan tot half 12 's avonds. Ik ben dat niet gewend. Maar ik begrijp ook wel, dat hij daar behoefte aan heeft. Dus het blijft even zo.

  Maar als hij weer gaat werken, blijft de cv uit. Ik voel mij daar prettiger bij. En als het in de energierekening scheelt, is dat meegenomen.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 3. kan je geen houtfornuis aanschaffen ?, heerlijke warmte en lekker goedkoop, en zooooo gezellig, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou de hoogrendementsketel die ik sinds anderhalf jaar hebt, deed me alleen al 500 euro op mijn afrekening besparen. Dat is behoorlijk wat. Alleen denkt ik dat de thermostaat iets afwijkt, want ik geloof niet dat wij ineens van die koukleumen zijn geworden. Met de oude thermostaat stond het hier altijd op 20, maar met de nieuwe op 21. 's nachts op 18, normaal slaat hij dan 's nachts niet aan, vannacht dus wel. Wat ik wel gedaan heb is mijn pc uit mijn werkkamer in de eetkamer gezet. Dan hoeven we een ruimte minder te verwarmen.

  Mag ik je uitnodigen om hier even te kijken: http://haagjebijdevlier.blogspot.com/2010/11/de-lezeressen.html

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Frederique, ik heb ook een vriendin die het altijd warm heeft, maar bij haar heeft het te maken met de overgang. Het verschilt natuurlijk per persoon bij welke temperatuur je je het prettigst voelt en hoe actief je bent. Lastig dat jij en je man daarin zo verschillen.Misschien je zomerjurken weer uit de kast halen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Johanna, handig zo'n speciale thermostaat, wij gaan niet s'morgens vroeg de deur meer uit, maar je kunt hem waarschijnlijk zelf instellen neem ik aan.
  Marion, je houtkachel vind ik geweldig, maar dat past niet zo in mijn huis, is te duur in aanschaf en hout kopen en opslaan wordt ook een probleem. Ik ga wel mijn man er eens op uit sturen om de bouwcontainers in de buurt af te struinen. Maar ja, geverfd hout is volgens mij ook niet goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een hoogrendementsketel en een automatische thermostaat. Die thermostaat staat ingesteld op 's morgens op tijd aangaan om het comfortabel te maken voor het douchen en aankleden (18 graden) en daarna gaat de boel weer terug naar 16 graden, totdat ik thuis kom van het werk. Dan is het weer 18 graden, en als ik ga slapen 16 graden. Lager dan 16 graden kan ik deze thermostaat niet zetten, anders koos ik voor 15 graden als lage stand.

  En als het heel erg guur weer is, zoals nu, zet ik de verwarming constant op 18 graden. Omdat het anders gewoon niet lukt om op te stoken tot 18 graden.

  Warmer dan 18 graden hoeft niet. Voor mij is dat genoeg.

  En er moet geregeld even worden gelucht, dus dan zet ik wat open. Frisse lucht: heerlijk!

  Enne ...... sprokkelhout in Amsterdam? Dat zou ik niet gedacht hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik bedoel niet zozeer takken enzo, maar er is altijd wel iemand in de buurt aan het verbouwen met een container met sloophout voor de deur.

  BeantwoordenVerwijderen