Totaal aantal pageviews

zondag 14 november 2010

Huishoudboekje

Het is nu acht weken geleden dat ik begonnen ben al mijn uitgaven op te schrijven en vanmorgen heb ik eens even bekeken hoe ik er voor sta. Ik heb gemiddeld 74 euro per week uitgegeven aan huishoudgeld. Dat is voor twee personen nog steeds royaal merk ik en het zou nog wel een heel stuk minder kunnen. Aan bier, wijn en port geef ik toch nog wel ongeveer 15 euro per week uit,zonder dat zou ik het dus van 60 euro per week kunnen doen. Ondertussen eten en drinken we er nog steeds heel royaal van. Waar ik wel op bezuinig is vooral frisdrank, zoutjes, nootjes, snacks, koek en snoep. Frisdrank koop ik helemaal niet meer en in plaats van cashewnoten koop ik zoute pinda's. Ook aan schoonmaakmiddelen geef ik minder uit. Ik koop de goedkoopste merken en vul ze steeds aan met water (een tip die ik hier ergens gelezen heb, ik weet niet meer waar). Mijn man is goedkoper bier gaan drinken en ik de goedkoopste port. Mijn kleedgeld had ik op 100 euro per maand begroot. Nu, na bijna twee maanden, heb ik pas 87,75 uitgegeven. Hiervoor heb ik panty's en maillots en drie broeken voor de winter gekocht. Ik laat toch die 100 nog even staan, want voor schoenen en jassen moet je geld reserveren. Of zou 75 genoeg zijn? Mijn zakgeld, ook 100 per maand, gaat wel op en zelfs veel meer dan dat. Eigenlijk is dat de meest schokkende ervaring bij het consuminderen. Ik geef veel geld uit aan dure activiteiten. In totaal heb ik aan zakgeld 343 euro uitgegeven in twee maanden. Hiervan ben ik onder anderen twee keer uit eten geweest en heb ik met een stel vriendinnen een High Tea genuttigd. Ik heb een dag vol spirituele workshops bezocht, mijn eigen bijdrage aan homeopathie betaald, een paar kadootjes gekocht en een boek. Als het moet zou ik op zakgeld flink kunnen bezuinigen, maar ik geniet wel erg van al die activiteiten en zolang mijn zakgeld wordt aan gevuld door mijn oppasbaantje ga ik hier nog niet op bezuinigen. Trouwens, als ik bij de begrootte 200 het oppas geld, 125, optel,325, kom ik dicht bij wat ik aan zakgeld uitgegeven heb, dus dat valt weer mee. Mijn streven is om het huishoudgeld terug te brengen naar 70 euro, het moet tenslotte wel leuk blijven, maar komende maand met alle feestdagen zal dat niet mee vallen. Ik neem me voor om elke week alvast iets extra's in huis te halen voor mijn verjaardag en mijn taarten zelf te bakken. Misschien een beetje saai stukje, maar het helpt mij om gefocust te blijven op waar ik mee bezig ben en inzicht te krijgen in mijn uitgave patroon.

4 opmerkingen:

 1. !00 euro per maand is wel erg veel voor kleding. Zelf gebruik nog geen 200 per jaar. Nu naai ik zelf kleding dat scheelt een hoop geld. Het enige zijn schoenen en een jas die hakken er vaak in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, dat gaat me niet lukken, van 200 euro per jaar. Ik ben al meer aan schoenen kwijt. Ik heb lastige voeten en dure schoenen nodig. Ik ga wel terug naar 75 euro, kijken hoe dat uitpakt. Wat vaker naar CenA en niet naar de Bijenkorf, lijkt me.
  Ik heb vroeger ook veel zelf genaaid, vooral toen de kinderen klein waren,maar dat is lang geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaja bezuinigen. Ik neem het me iedere maand voor en begin er toch nooit aan. Uiteindelijk heb ik nu besloten pas per 1 januari te beginnen met een budget. iets van 100 euro in de week aan boodschappen en iets van 50 euro in de week voor mezelf. Met de komende feestjes en kadootjestijd is het toch niet de beste periode van het jaar. En kleren? Daarop bezuinigen lukt ook nooit. Koop ik niets voor mezelf, dan wel voor mijn kinderen. En koop ik het niet nieuw, dan koop ik een heleboel tweedehands.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. December is voor mij ook altijd een erg dure maand met verjaardagen en de feestdagen. We gaan omdat ik 65 wordt dit jaar uit eten met 16 mensen maar dat betaal ik van mijn spaargeld en dat valt dus buiten mijn budget. Ook een beetje een truc natuurlijk. Alle buitengewone uitgaven buiten je budget laten vallen!

  BeantwoordenVerwijderen