Totaal aantal pageviews

zaterdag 4 december 2010

Weekmenu's

In mijn idee hoorde je vroeger alleen in dieet boeken over weekmenu's, maar sindsdien is het 'in' geraakt. Het wordt verondersteld geld en tijd te besparen en te voorkomen dat je ineens een pizza besteld of iets dergelijks. Ik begon me al af te vragen of ik er ook niet eens aan moest beginnen toen ik me net op tijd realiseerde dat ik voor mezelf al sinds jaar en dag een perfect systeem heb wat voor mij prima werkt. Ik wist niet dat het een systeem was, ik dacht dat ik zomaar wat aanrommel, maar dat is niet zo. Dit is mijn systeem.
Ik kijk in de aanbiedingen folders. Ik loop door de keuken en kijk in de kastjes, voorraadkast en koelkast wat we nodig hebben en maak een boodschappenlijst plus aantrekkelijke aanbiedingen. Op die lijst staat ook: 3 à 4 keer groenten, 3 à 4 keer vlees.
Ik heb als basis altijd uien, aardappelen, pasta en rijst in huis en een blik bonen, tomaten en een pot pastasaus. Verder eieren, kaas, bio ham en spekblokjes.
Ik doe twee keer per week boodschappen, we hebben geen auto en anders wordt het teveel om mee te nemen.
In de winkel kijk ik welke groentes voordelig zijn, er fris uitzien en waar ik zin in heb. Vervolgens kijk ik bij het bio vlees en doe daar hetzelfde.
Ik ben me er niet echt van bewust, maar in gedachte stel ik natuurlijk al een aantal maaltijden samen.

Dan, ergens gedurende de dag , kan ook pas om vijf uur zijn,bedenk ik wat ik in huis heb, waar ik zin in heb en wat we gaan eten.
De maaltijden die ik voor de komende dagen blijk te hebben gepland zijn:Gisteren:
Irish stew, van winterwortel, uien, aardappel en (diepvries)doperwtjes. Met bio lamsworstje in plakjes. Een halve per persoon is meer dan genoeg door de sterke smaak. Gedroogde mint erdoor is lekker en traditioneel.
Het blijkt genoeg voor twee dagen, dus vandaag eten we het weer, met zelfgebakken volkorenbrood erbij. Dat staat nu in de oven.
Spruitjes met spekblokjes, aardappelen en mager jus uit een pakje. Het vet van de spekblokjes blijft door de spruitjes, daarom vetvrije jus.
Bloemkoolcurry met hardgekookte eieren en rijst.
Zuurkool, aardappels, bio rookworst. Is voor ons genoeg voor twee dagen.
Ovenfrites, zelfgemaakte kibbeling van diepvriesvis, worteltjes en doperwtjes. (had ik nog in huis)
Als een restje niet genoeg is voor twee personen eet ik het nog wel eens voor lunch of maak er soep bij.. Een enkele keer zijn er een aantal opgespaarde restjes en hebben we een restjes dag .

2 opmerkingen:

  1. geweldig goed van je, als het voor jouw werkt is dat toch super oke ? smakelijk en een fijn weekens, liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vaak maak ik portie voor 2 dagen, bijvoorbeeld als we een hele dag weg gaan. Maar steek ook wel eens een portie in de diepvries. Handig voor onverwachte dingen. Wij doe 1 keer per week boodschappen en deze week niet eens omdat we maandag ergens heen rijden en dan kunnen we alles in 1 rit doen. Maar we hebben een groentetuin al is daar op dit moment alleen maar boerenkool uit te halen. Zuurkool vries ik altijd in maar ook porties jus en eenrookworst kun je ook goed invriezen. Boontjes en doperwten heb ik in de diepvries en winterwortelen kun je lang bewaren.
    Vandaag eten we zuurkool en morgen goulash.

    BeantwoordenVerwijderen