Totaal aantal pageviews

vrijdag 4 mei 2012

Stand van zaken

Gisteren schreef ik dat ik echt nog wel bezig ben met consuminderen. Dat maakte dat ik na ging denken over hoe en wat ik dan eigenlijk wel doe. Een van de dingen die ik afgelopen half jaar gedaan heb is de thermostaat een half graadje lager zetten, 19,5 inplaats van 20. Het gekke is, dat het in mijn beleving dan meteen echt een stuk kouder aan voelt. Dat had ik niet verwacht, maar ik ging ervan uit dat het wel zou wennen. Dat valt tegen. Als ik stil zit is 19.5 echt te koud. Mijn handen worden ijskoud als ik een boek vast houd. Maar goed, toch maar doorzetten alhoewel de twijfel toeslaat. Ik kan dat halve graadje meer echt nog wel betalen.
Het gekke is dat ook anderen het verschil merken. Een tijdje terug kwam mijn oudste dochter met man en kinderen op visite. Zodra ze haar jas uithad riep ze, goh, wat is het hier koud. Ze liep naar de thermostaat en zei, geen wonder 19.5 is toch geen temperatuur voor in huis! Ik voelde me wel een beetje beledigd, ik maak uit hoe warm ik het wil hebben in huis en zij hoeft mijn rekeningen niet te betalen, maar ik heb toch de temperatuur maar wat hoger gemaakt.

6 opmerkingen:

 1. Een lekker warm vest of een plaid doen wonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn jongste zus heeft het een tijd erg slecht gehad,qua financieen.Ik ben toen een extra folderwijk gaan lopen die vrij kwam in ons dorp.We gingen gemiddeld 1-2 x per maand naar haar toe in Duitsland met een hele kofferbak met eten,drinken,eten voor de dieren,kleding die ik niet meer droeg,shampoo etc.Was voor ons al 3 uur heen en 3 uur terug rijden per keer en een tank of 1 1/2 aan benzine.Dan heb ik het nog niet eens over de uren die ik stak in het folderen.
  Ze had het echt slecht,zat zonder olie om zo de tank te kunnen vullen voor de kachels en warm water.Dat allemaal in de winter en echt de koude winter van 2009-2010.We hebben heel veel extra geld toen uitgegeven.Ze moest het in de kamer warm krijgen met kaarsen,dekens,extra truien.Vaak ging ze om 8 uur al naar bed,om met kruiken het bed in te duiken.
  Na de geboorte van de jongste kreeg ik ineens een mail dat ik egoistisch was en dat ik alleen aan ons zelf dacht(en gezin),dit was absoluut niet waar want we zijn zelfs met de jongste van toen een maand nog naar haar geweest.Heb met 9 maanden nog de folderwijk gelopen en deed alles om extra geld te verdienen om haar te kunnen helpen.Ik werkte in de thuiszorg voor 4 ochtenden,liep 2 krantenwijken,2 folderwijken en op dinsdag en vrijdag nog de post nadat ik ´s-morgens als Alphahulp 3 en soms 4 uur had gewerkt.Toen ik 7 maanden zwanger was(31 dec. 2009) ben ik zelf gestopt met Alphahulp.De rest ben ik wel door blijven doen tot aan de bevalling en dan ben ik egoistisch?Tuurlijk had ik zelf het geld ook nodig en bleef ik doorlopen,want anders had ik zelf ook helemaal geen inkomen.Uiteraard heeft mijn partner mij ook in deze periode meegeholpen met lopen,want we hadden het echt druk met de post,kranten en folders.Hij werkte ook fulltime ca. 46 uur per week.Ik heb dit alles nog proberen uit te praten,helaas bleef ze bij haar standpunt.Vanaf dat moment heb ik dus geen contact meer met haar.Ik weet dat ik mijn best heb gedaan,maar ik zal dit dus nooit meer een 2de keer doen voor iemand.Mijn gezin gaat nu voor alles.
  Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik vindt dat je dochter niet weet wat echt koud is,bij haar was het koud!!Vindt het dus brutaal dat ze zo´n opmerking maakt.Het gaat er niet om of je het wel of niet kunt betalen,ze is in jullie huis en dan heeft ze zich aan te passen of ze trekt zelf van te voren een warme trui aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is maar net wat je gewend bent.... Misschien kan je het oplossen met zo nu en dan een kop thee met gember, kaneel, een pepertje of iets? Lekker op een fleecedeken of een schapenvacht gaan zitten, dikke sokken aan, bij kou een sjaaltje om je nek?

  Het is bij ons overdag 16 - 17 graden. In de winter zetten we de gashaard soms een uurtje aan, dan is het zo 19 - 20 graden maar dan zitten we (de kindjes en ik) te stikken van de hitte.

  De kindjes lopen midden in de winter zonder jas en hebben het nooit koud. Vanochtend was zoontje alleen in hemdje en luier naar buiten gelopen om te spelen toen ik effe boven was. Wel netjes zijn laarzen aan maar dat was ook mij een beetje te luchtig.

  Het went echt vanzelf hoor! Bij mijn ouders sta ik ook met open mond te kijken bij de thermostaat als ie op 22.7 graden staat en mijn vader klaagt over kou. Ik zorg als we daar heen gaan dat ik laagjes heb ik die ik had uitpellen, haha

  Wat een lange reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook een koukleum, maar met 19,5 graden heb ik het behoorlijk warm! Bij ons staat de thermostaat op 17,5 en dan hebben we het nog niet koud. Dat komt onder anderen door de wollen truien (ik) en fleecetruien (man en kinderen) die we hebben, en door de pantoffels die we aan hebben, met dikke wollen sokken er in. Fleecdekentje op de bank, kopje thee er bij... En we roepen de hele daag "deur dicht!!" tegen de kinderen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valhalla, ik kan niet meer op je site komen of erop reageren. Als je dat leuk vind, kun je me toestemming geven.Leuke tip trouwens over de gemberthee en zo en ja, ik heb ook wel eens gemerkt dat kleine kinderen het nooit koud lijken te hebben.

   Johanna,dik aankleden helpt natuurlijk, maar mijn handen worden koud als ik zit te lezen en handschoenen gaat me echt te ver.

   Ik geloof ook echt wel dat je aan een bepaaalde temperatuur went, maar dat duurt bij mij dus wel even.

   May, fantastisch wat je allemaal gedaan hebt voor je zus. Ik kan me voorstellen dat je verdrietig, teleurgesteld en boos bent om haar reactie. Gelukkig zit ik niet echt zo krap bij kas.

   Eva, warme voeten is denk ook belangrijk, ik loop in huis meest op slippers, maar echte warme pantoffels is denk wel eeen goede aanschaf volgende winter.

   Al met al blijf ik de thermosstaat maar op 19.5 zetten, misschien op 20 als mijn dochter komt.

   Verwijderen
 5. Nog even dacht ik aan mijn eigen verwarming, dat is 1 met een sensor die op de buitentemperatuur reageert. Hij is zo ingesteld: Bij het opstaan 20 gr. Vervolgens schakelt hij om 9 uur automatisch een graad lager omdat de meeste mensen dan aan het werk zijn en om 5 uur als het weer wat kouder wordt en het werk gedaan is schakelt hij automatisch weer een graadje hoger.

  BeantwoordenVerwijderen