Totaal aantal pageviews

zondag 3 juni 2012

Stroomstoring, 9 uur zonder stroom.
Een paar weken geleden kwam ik om een uur of twee thuis van boodschappen doen en vond een aantal buren lichtelijk opgewonden en lacherig op de trap. Er was een stroomstoring in ons gedeelte van de buurt. Er was al gebeld naar de maatschappij, daar verwachtte ze dat het tot ongeveer zes uur zou duren. Ik liep de trap op en bedacht snel wat voor ons de gevolgen hiervan zouden zijn. Niet zo heel veel eigenlijk, het was voorjaar, we konden wel zonder verwarming en het bleef lang licht. Natuurlijk kon ik de computer niet gebruiken en ook de tv niet, maar die staat overdag toch al niet aan. Waar ik niet meteen aan dacht was dat de vaste telefoon ook niet werkt, maar mijn mobiel wel. De koelkast en het vriesgedeelte zouden het als ik ze niet opendeed het ook wel zolang volhouden zonder alles te laten bederven. Gelukkig kook ik op gas. Tijdens het koken merkte ik dat de electrische onsteking van de vlam het ook niet deed. Gelukkig heb ik altijd lucifers in huis voor de kaarsen, die ook altijd overvloedig aanwezig zijn.
Om zes uur was de storing nog niet verholpen. Ik belde en kreeg na invulling van mijn postcode op een automatische beantwoorder te horen dat er een stroomstoring was in mijn gebied en dat ze verwachten dat het om 23.00 verholpen zou zijn. Gelukkig lezen we graag, maar toen het om negen uur,half tien, donker werd kwamen we erachter dat lezen bij kaarslicht niet zo comfortabel is en bij een zaklamp ook niet. De 'handgezette' koffie smaakte echter goed. Het werd wel wat kouder in huis, maar als het nodig is, we hebben een goed werkende kachel. Om vijf over elf floepte het licht weer aan.
Wat heb ik geleerd?
Zonder stroom is niet zo'n ramp.
Een goede lamp is wel belangrijk. Ik ga eens in een campingwinkel kijken wat er mogelijk is. Een of ander radiootje zou ook wel fijn zijn.
Wat als het langer duurt?
Ik denk dat een van de dingen die het eerst mis gaan de diepvries is. De spullen daarin ontdooien en bederven. Verder denk ik dat we ons met wat we hebben wel aan kunnen passen.
Ik vind het wel vervelend dat onze centrale verwarming,gas, het niet doet als er een electriciteitsstoring is.

Verleden week kreeg ik een brief met exuses van Leander en een onverwachte vergoeding van 35 euro voor de 8 uur niet geleverde stroom. Dubbel besparen dus.

3 opmerkingen:

 1. Ach ja we hebben nog niks te klagen als de stroom het een keer niet doet. Anders een keer vroeg naar bed. Ik heb al eens gezegd dat ze het vaker moesten doen, dan wordt er heel wat bezuinigd van beide kanten en worden mensen weer creatief. Hier was het een tijdje geleden ook raak, achter hebben we altijd een zaklamp staan. Reuze handig in geval van nood. Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hadden een paar maanden geleden ook een stroomstoring. Dit was 's avonds toen het al donker begon te worden. Net nog licht genoeg om kaarsen en aanstekers zonder moeite te pakken. Maar toen het eenmaal donker was, tja, daar zit je dan. Spelletje doen, lezen, knutselen ed. is toch lastiger bij kaarslicht. Ik vraag me af hoe mensen dat vroeger deden toen er nog een electriciteit waren. Natuurlijk wisten ze niet beter, maar ik denk dat ze vroeg op bed lagen.

  Een bijkomende nadeel voor ons is dat we electrisch koken. Dus zonder stroom, kunnen we niets koken, zelfs geen thee zetten. Gelukkig komen stroomstoringen niet zo vaak voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons gingen de lampen om 23.00 weer aan, anders hadden we ook maar naar bed gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen