Totaal aantal pageviews

zaterdag 16 juni 2012

Vierkante meter tuin

Ik ben erg voor het zelf verbouwen van groenten en fruit, maar een echte tuinier ben ik nooit geweest. Toen ik net getrouwd was had ik een tuin waar ik nijver boontjes in plantte. Na een tijdje kwamen de boontjes boven de grond. Hé, dat moet niet, dacht ik en stopte de boontjes weer lekker onder. Dit herhaalde zich een aantal malen. Nodeloos te zeggen dat mijn bonenoogst dat jaar mislukte.

Ik heb nu alleen een balkon op het noorden. Verleden jaar had ik een grote aardbeienstruik, die tot laat in de herfst aardbeien produceerde. Daardoor aangemoedigd kocht ik er dit jaar weer een en ook een tomatenplant. De tomatenplant liet prompt al haar vruchten vallen en de bladeren verschrompelde. Met heel veel zorg heb ik haar weer opgekweekt. Er zitten nu weer vijf groene knikkertjes aan. De aardbeienplant is een ramp. Alle aardbeien zijn min of meer verminkt en zitten vanaf het begin onder de schimmel. Dat wordt dus niks en op die manier besparen gaat al helemaal niet. Het enige wat het goed doet is mijn munt plant. Ik heb dus in ieder geval wel ,gratis' munt thee.

zondag 3 juni 2012

Stroomstoring, 9 uur zonder stroom.




Een paar weken geleden kwam ik om een uur of twee thuis van boodschappen doen en vond een aantal buren lichtelijk opgewonden en lacherig op de trap. Er was een stroomstoring in ons gedeelte van de buurt. Er was al gebeld naar de maatschappij, daar verwachtte ze dat het tot ongeveer zes uur zou duren. Ik liep de trap op en bedacht snel wat voor ons de gevolgen hiervan zouden zijn. Niet zo heel veel eigenlijk, het was voorjaar, we konden wel zonder verwarming en het bleef lang licht. Natuurlijk kon ik de computer niet gebruiken en ook de tv niet, maar die staat overdag toch al niet aan. Waar ik niet meteen aan dacht was dat de vaste telefoon ook niet werkt, maar mijn mobiel wel. De koelkast en het vriesgedeelte zouden het als ik ze niet opendeed het ook wel zolang volhouden zonder alles te laten bederven. Gelukkig kook ik op gas. Tijdens het koken merkte ik dat de electrische onsteking van de vlam het ook niet deed. Gelukkig heb ik altijd lucifers in huis voor de kaarsen, die ook altijd overvloedig aanwezig zijn.
Om zes uur was de storing nog niet verholpen. Ik belde en kreeg na invulling van mijn postcode op een automatische beantwoorder te horen dat er een stroomstoring was in mijn gebied en dat ze verwachten dat het om 23.00 verholpen zou zijn. Gelukkig lezen we graag, maar toen het om negen uur,half tien, donker werd kwamen we erachter dat lezen bij kaarslicht niet zo comfortabel is en bij een zaklamp ook niet. De 'handgezette' koffie smaakte echter goed. Het werd wel wat kouder in huis, maar als het nodig is, we hebben een goed werkende kachel. Om vijf over elf floepte het licht weer aan.
Wat heb ik geleerd?
Zonder stroom is niet zo'n ramp.
Een goede lamp is wel belangrijk. Ik ga eens in een campingwinkel kijken wat er mogelijk is. Een of ander radiootje zou ook wel fijn zijn.
Wat als het langer duurt?
Ik denk dat een van de dingen die het eerst mis gaan de diepvries is. De spullen daarin ontdooien en bederven. Verder denk ik dat we ons met wat we hebben wel aan kunnen passen.
Ik vind het wel vervelend dat onze centrale verwarming,gas, het niet doet als er een electriciteitsstoring is.

Verleden week kreeg ik een brief met exuses van Leander en een onverwachte vergoeding van 35 euro voor de 8 uur niet geleverde stroom. Dubbel besparen dus.